Wat betekent kabinetsval voor aanpak coronacrisis?

Het opstappen van het kabinet Rutte-III roept vragen op. Want kan het kabinet eigenlijk wel met goed fatsoen weg nu het coronavirus nog steeds rondwaart? En hoe zit het met andere politieke problemen die nog op het bordje van de ministersploeg liggen?

De Jonge verwacht dat Britse mutatie coronavirus overhand krijgt

De Jonge verwacht dat Britse mutatie coronavirus overhand krijgt FOTO ANP

Dat het gruwelijk mis is gegaan met het afhandelen van de toeslagenaffaire staat buiten kijf. De politieke onderzoekscommissie die de kwestie afgelopen jaar onder de loep nam windt er in haar eindrapport van vorige maand geen doekjes om: de gedupeerden is jarenlang ’ongekend onrecht’ aangedaan en de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden.

Maar dat de complete ploeg van premier Rutte de wijk neemt, is dat wel verstandig nu de coronapandemie in volle gang is?

Dat het kabinet opstapt hoeft geen gevolgen te hebben voor het coronabeleid, denken betrokkenen. Ook een demissionair kabinet kan immers, als de Tweede Kamer dat toestaat, gewoon coronabeleid uitstippelen en lastige virusbesluiten nemen. Premier Rutte zegt het zo: „Dit land heeft het nodig dat dit kabinet op corona wel missionair is. Dat is formeel dan misschien niet het geval, maar we moeten wel mentaal missionair zijn.” De verwachting is dat de Tweede Kamer daar gezien de ernst van de virussituatie gewoon in mee gaat.

Wat gebeurt er met de overige politieke onderwerpen?

De Tweede Kamer zal binnenkort besluiten welke onderwerpen er ’controversieel’ worden verklaard, zoals dat heet. Dat betekent dat deze onderwerpen in de ijskast worden geplaatst tot er een nieuw kabinet aantreedt. Wat doet het kabinet bijvoorbeeld met stikstofperikelen, de vastgelopen woningmarkt, of de asielketen die stevig verstopt zit? Sommige kwesties kunnen nu eenmaal moeilijk op de lange baan worden geschoven. Welke dat zijn, daar wordt dan doorgaans tijdens verschillende vergaderingen over gestemd.

Kan het ook voordelen hebben, de kabinetsval?

Er zullen in ieder geval minder debatten worden gehouden dan gepland, omdat er onderwerpen controversieel zullen worden verklaard. Ook gaat er een streep door zoiets als het wekelijkse vragenuurtje. Daardoor houdt het demissionaire kabinet meer tijd over voor het coronabeleid.

Het opstappen van het complete kabinet vlak voor de verkiezingen, is zoiets al eens eerder gebeurd?

Het doet nog het meest denken aan de val van kabinet Kok-II. Dat kabinet trok er vlak voor de Kamerverkiezingen van 2002 de stekker uit. Aanleiding was het vernietigende onderzoek naar de rol van Dutchbat bij de val van Srebrenica. Het kabinet stapte op en gaf daarmee aan ’verantwoordelijkheid’ te nemen voor het drama waarbij meer dan 7000 moslimmannen de dood vonden, maar nam niet ’de schuld’ op zich.

Wat betekent het einde van kabinet Rutte-III voor politieke kopstukken?

Met de verkiezingen voor de deur zullen coalitiepartijen de aankomende dagen er waarschijnlijk alles aan doen om zo weinig mogelijk schade over te houden aan de kabinetsval. Voormalig minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher trok zich donderdag terug als PvdA-lijsttrekker. Daarmee slaat hij zijn opponenten een verkiezingswapen uit handen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Nationale politiek
Coronavirus