Waarom moet de Tweede Kamer beslissen over de avondklok, terwijl het kabinet andere maatregelen tegen corona zelf invoert?

Demissionair Premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op de extra coronamaatregelen in Nederland. FOTO ANP/BART MAAT

Andere besluiten tot stengere maatregelen neemt het kabinet zelf, maar voor het doorgaan van de avondklok beslist ineens de Tweede Kamer. Waarom is dat?

Meerdere omstandigheden spelen daarbij een rol. Ten eerste: de status van dit kabinet. Het is vorige week gevallen op het toeslagenschandaal en sindsdien demissionair. Lopende zaken mogen worden afgehandeld en omstreden besluiten moeten worden doorgeschoven aan het volgende kabinet, dat aantreedt na de formatie die volgt op de verkiezingsuitslag van 17 maart.

Controversiële besluiten

Maar voor de bestrijding van de coronapandemie is een uitzondering gemaakt. Daar is een regering voor nodig die korte klappen kan maken. Om corona aan te pakken mag het kabinet dus wel zelf controversiële besluiten nemen.

Toch heeft het vallen van het kabinet wel degelijk gevolgen voor de corona-aanpak. Voordat het kabinet was gevallen, werden voorstellen besproken in de coalitie en pas als er een meerderheid voor was, officieel bekendgemaakt op de persconferentie op de dinsdagavond.

Twijfel

Met de avondklok is complete overeenstemming niet gelukt, vandaar dat premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge - die wel vinden dat de omstreden maatregel er moet komen - de bal bij de Tweede Kamer neerleggen. Coalitiepartij D66 is nog niet overtuigd, net als oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks.

Ook omdat de maatregel zo omstreden is, wil het kabinet er niet op eigen houtje toe beslissen, legde Rutte woensdag uit. ,,We willen zo een groot en ingrijpend besluit niet nemen zonder parlementaire steun”, aldus Rutte. ,,Daarom treedt het kabinet hierover in overleg met de Tweede Kamer. En als er voldoende steun is neemt het kabinet het definitieve besluit.”

Overigens debatteerde de Kamer doorgaans ook over de andere maatregelen, als daar aanleiding voor was. Met dat verschil daar voor de oppositie vaak weinig meer aan te veranderen viel.

Nieuws

menu