Voorzitter Arib stuurt brandbrief over intimidatie Kamerleden

Voorzitter Arib stuurt brandbrief over intimidatie Kamerleden ANP

Steeds meer Kamerleden voelen zich geïntimideerd door betogers die de afgelopen tijd actievoeren op en rond het Plein in Den Haag. Dat schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib in een brief aan burgemeester Jan van Zanen. Ze roept hem op in te grijpen.

De aanhoudende demonstraties die onder andere deze week werden gehouden, zijn door veel Kamerleden als "zeer intimiderend" ervaren. "Steeds meer demonstraties gaan gepaard met geschreeuw richting Kamerleden en soms ook het fysiek aanklampen van Kamerleden", aldus Arib.

"In de afgelopen weken hebben we steeds moeten zoeken naar alternatieve uitgangen omdat de ingang aan de Pleinzijde moest worden afgesloten en onveilig was. In sommige gevallen moesten Kamerleden en bewindspersonen naar buiten worden begeleid."

Demonstraties spreiden

Arib roept de Haagse burgervader op "kritisch te kijken" naar het aantal demonstraties rond de Tweede Kamer. Dat is volgens Arib nodig, "met het oog op een ongehinderde doorgang van het parlementaire proces en de veiligheid van iedereen die in de Tweede Kamer werkt of ons bezoekt".

Ze wijst erop dat er ook andere plekken in Den Haag zijn, zoals het Malieveld of de Koekamp, "die zich goed lenen voor dergelijke demonstraties. Door demonstraties te spreiden over de stad blijft het recht op demonstratie onverkort van kracht."

Vorige maand werd een 26-jarige man uit Heerlen gearresteerd, op verdenking van het bedreigen van CDA'er Pieter Omtzigt. Tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid werd Omtzigt gehinderd op straat en kreeg hij doodsbedreigingen naar zijn hoofd geslingerd. Arib deed daar aangifte van.

Nieuws

menu