Voor appen achter het stuur krijg je een veel hogere boete (en voor deze overtredingen word je juist minder hard gestraft)

Dit mag niet, maar de telefoon op schoot wel. FOTO ANP

De boete voor appen achter het stuur gaat omhoog van 240 naar 340 euro. Ook ander gevaarlijk rijgedrag wil het kabinet zwaarder bestraffen. De boetes voor lichtere vergrijpen in het verkeer, zoals overschrijding van de maximumsnelheid met minder dan 10 kilometer per uur, gaan juist omlaag.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat ervan uit dat het strenger bestraffen van ernstige verkeersovertredingen de verkeersveiligheid ten goede komt. Door lichtere overtredingen minder zwaar te beboeten, zal volgens hem het maatschappelijk draagvlak worden vergroot.

Behalve het gebruik van een telefoon achter het stuur, wordt ook onnodig links rijden zwaarder bestraft, net als het vervoeren van minderjarigen zonder autogordel. De boetes daarvoor gaan omhoog van 140 naar 210 euro. Wie geen voorrang verleent aan bijvoorbeeld een ambulance of brandweerauto met de zwaailichten aan, riskeert straks een bon van 340 euro. Nu is dat nog 240 euro.

Hiervoor worden hogere boetes uitgedeeld:

- Appen achter het stuur: van 240 naar 340 euro.

- Onnodig links rijden op een auto(snel)weg: van 140 euro naar 210 euro.

- Geen voorrang verlenen aan ambulance: van 240 euro naar 340 euro en overhevelen naar het strafrecht.

- Vervoer minderjarige zonder gordel: van 140 euro naar 210 euro.

En hiervoor lagere:

- Snelheidsovertredingen onder de 10 kilometer per uur.

- Veroorzaken van onnodig geluid met een motorrijtuig, van 390 euro naar 240 euro.

- In- en uitstappende passagiers voorbijrijden zonder hen de gelegenheid te geven in- of uit te stappen, van 390 euro naar 240 euro.

- Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats, van 390 euro naar 300 euro.

Nieuws

Meest gelezen