VluchtelingenWerk: uitstelmaatregel gezinshereniging nu onhoudbaar

Beeld ter illustratie. Foto: ANP

De kabinetsmaatregel om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken is definitief onhoudbaar geworden.

Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland in een reactie op de conclusie van de voorzieningenrechter in Haarlem dat de maatregel in strijd met de wet is.

Verder vindt VluchtelingenWerk het kwalijk dat het kabinet het op een rechtszaak heeft laten uitkomen. Volgens de organisatie had het kabinet de maatregel eerst moeten laten toetsen door de Raad van State omdat er juridische twijfels over waren.

,,Zo kan men voorkomen dat mensen gedupeerd worden door beleid dat achteraf toch niet wettig blijkt te zijn. Omdat het uitstellen van gezinshereniging onherstelbaar leed veroorzaakt, leent dit beleid zich hier bij uitstek voor. Honderden gezinsleden zijn inmiddels al gedupeerd door de maatregel.”

Procedures

Volgens de nareismaatregel van eind augustus zouden erkende vluchtelingen die toestemming kregen om te herenigen met hun partner of kinderen daar meestal half jaar langer op moeten wachten. In de praktijk wachten zij dan vaak al zo’n twee jaar in verschillende procedures.

In een zaak over een Syrische vrouw die in Nederland een asielvergunning heeft gekregen, bepaalt de voorzieningenrechter in Haarlem nu dat haar Syrische gezinsleden meteen moeten worden toegelaten in Nederland. Zij hoeven niet eerst een half jaar te wachten. De rechter is het niet eens met het betoog van staatssecretaris Eric van der Burg dat de nareisbeperking een feitelijke mededeling is waarvoor geen wettelijke basis nodig is.

Nieuws

menu