Viruswaarheid verliest hoger beroep over avondklok

Foto: ANP

Het invoeren van de avondklok was toegestaan. Dat oordeelt het Haagse gerechtshof. De uitspraak volgt op anderhalve week vol turbulentie over de coronamaatregel die mensen verbiedt om tussen 9 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens op straat te zijn.

Vorige week dinsdag zette de kort gedingrechter een streep door de avondklok, omdat het kabinet koos voor een verkeerde wettelijke basis. De wet die aan de invoering ten grondslag lag was bedoeld voor noodsituaties zoals dijkdoorbraken. Daar was in dit geval geen sprake van omdat er in Den Haag al weken werd gesproken over de mogelijke invoering van een avondklok, oordeelde de rechter.

De euforie bij de actiegroep Viruswaarheid die het kort geding aanspande, was van korte duur. Via een spoedprocedure bij het hof wist de Staat de avondklok overeind te houden, totdat het hof Den Haag er in een inhoudelijke zitting over zou beslissen. Dat gebeurde vandaag.

Het Haagse hof oordeelt anders dan de kort gedingrechter, dat de zogenoemde wet BBBG wel degelijk door de Staat mocht worden gebruikt. Volgens het hof was er met de corona-pandemie wel degelijk sprake van ‘buitengewone omstandigheden’ die het gebruik van die wet rechtvaardigden.

Nieuws

Meest gelezen

menu