Vijf plekken Kamp Westerbork benoemd tot 'object van herinnering'

Vijf plekken Kamp Westerbork benoemd tot 'object van herinnering' ANP

Vijf voorwerpen uit Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn vanaf zondag 'object van herinnering', horend bij de geschiedkundige Canon van Nederland. Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur onthult een speciaal bord bij barak 56, de plek waar gevangenen in de Tweede Wereldoorlog batterijen moesten bewerken. De andere vier objecten zijn het bord dat op de deportatietreinen vanuit Westerbork naar Auschwitz hing, de directeurswoning op het kamp, het Nationaal Monument op het kampterrein en de documentaire die kampcommandant Albert Gemmeker in 1944 liet maken over het kamp.

De Canon van Nederland bestaat uit vijftig vensters en is te zien in het Nationaal Openluchtmuseum in Arnhem. Bij elk venster zijn musea en historische locaties aangesloten. Daar zijn objecten te vinden die het beknopte verhaal van de Canon verder uitdiepen en toelichten. Kamp Westerbork hoort bij de vensters Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.

Directeur Gerdien Verschool van het herinneringscentrum vindt het belangrijk dat Westerbork Canon-museum is geworden. "De objecten verbinden ons p een aangrijpende manier met de geschiedenis van het kamp vanaf 1939. Hopelijk inspireert dat de bezoekers om nog meer over de Tweede Wereldoorlog te leren", zegt zij.

Nieuws

menu