Vier jaar cel voor man die ex-Cambuurspeler Jergé Hoefdraad doodschoot in volle feestzaal in Amsterdam

Jergé Hoefdraad in actie voor SC Cambuur in 2016.

Jergé Hoefdraad in actie voor SC Cambuur in 2016. Foto: Henk Jan Dijks

In de zaak over het doodschieten van oud-Cambuurspeler Jergé Hoefdraad (35) is Robin R. veroordeeld tot vier jaar cel. De voormalige profvoetballer werd op zondagochtend 1 augustus vorig jaar om 06.00 uur door het hoofd geschoten tijdens een feest in een bedrijfspand aan de Stekkenbergweg in Amsterdam-Zuidoost.

Volgens de rechtbank Amsterdam heeft R. weliswaar Hoefdraad doodgeschoten, maar deed hij dat niet met opzet. De rechtbank spreekt van roekeloos handelen.

De voetballer werd neergeschoten in een volle feestzaal. Een paar dagen later bezweek Hoefdraad aan zijn verwondingen. R. was toen al aangehouden in België.

‘Wapen ging per ongeluk af’

Volgens de 36-jarige R. ging het wapen per ongeluk af. Tijdens een opstootje, waarbij onverwachts aan hem getrokken werd, pakte hij het wapen naar eigen zeggen vast om te voorkomen dat het vanuit zijn broeksband op de grond zou vallen. Hij zou het semi-automatische wapen hebben bewaard voor iemand anders.

Meerdere getuigen hebben verklaard dat Hoefdraad een ruzie probeerde te sussen toen hij door zijn hoofd werd geschoten.

Hoefdraad speelde ruim 250 wedstrijden in het betaalde voetbal. De meeste daarvan, ruim 150, speelde hij voor Almere City FC. Hij kwam ook uit voor Telstar en Cambuur en speelde voor die laatste club acht wedstrijden in de Eredivisie.