De valse wolfspin tussen het wasgoed. Mirjam uit Beilen weet 'Ferdy' te vangen en brengt hem naar school. 'Rest van de dag met kippenvel rondgelopen'

Ineens liep ie daar, tussen het wasgoed. Mirjam Wassen uit Beilen herkende de valse wolfspin die sinds kort in Nederland voorkomt en ving het beestje. Inmiddels is de spin een week in de familie en mocht hij zelfs mee naar de Beatrixschool. Wij waren erbij.

,,Helaas vond ik hem tussen mijn wasgoed. Daar was ik wat minder blij mee”, vertelt Mirjam, terwijl een groep kinderen achter haar gefacineerd in het bakje met de wolfspin staat te kijken. ,,Ik zag ‘m wegkruipen en dacht: o nee, een kriebelbeest. Ik heb de rest van de dag met kippenvel rondgelopen.”

Mee naar school

Mirjam wist de spin te pakken met een insectenvanger; een soort grijper waarbij een vakje over het dier wordt gezet. ,,We hebben wel vaker grote spinnen in huis. Maar toen ik op internet een foto had bekeken, wist ik het zeker: dit is een valse wolfspin.”

Dochter Feija (9 jaar) was dolenthousiast en kwam met een voorstel: mag ‘ie mee naar school? ,,Een giftige spin mee naar school nemen doe je natuurlijk niet zomaar”, vervolgt Mirjam. „We hebben eerst goed overlegd met de school en zo lang het bakje dicht bleef, mocht hij mee.” En zo is de spin al bijna een week op de CKC Beatrix school in Beilen te bewonderen.

Ferdy de valse wolfspin

,,Hij heet Ferdy”, zegt dochter Feija terwijl ze zonder enige angst het bakje met de wolfspin op het schoolplein vasthoudt. Maar goed ook, later wil ze graag iets met dierverzorging doen. „Toen ik vijf jaar was, werd ik fan van Freek Vonk en heb ik veel over dieren geleerd.”

Ferdy heeft Feija de spin genoemd. ,,Ferdy, de valse wolfspin, dat vond ik wel een leuke naam. Of ik hem eng vind? Nee, niet meer. Ik voer hem ook andere spinnen en insecten die ik vang met de insectengrijper van mijn moeder. Maar ik denk dat we hem binnenkort wel vrij moet laten.”

Los in de natuur

Maar wat nu? Een spin in een bakje houden is ook geen optie. De kinderen op het schoolplein weten het wel: laten we er een school-spin van maken. Er wordt enthousiast gereageerd: „Ik wil hem volgende week wel mee”, zegt een van de kinderen. „Mag ik hem daarna mee?” ,,Ho, nee dat gaan we niet doen”, zegt Mirjam, wat haar op beteuterde blikken komt te staan. „We hebben met de dierenambulance gebeld en hij mag gewoon worden uitgezet in de natuur. Maar wel ver weg, hoor. Ik kom Ferdy liever niet nog een keer tegen in mijn wasgoed...”

Nieuws

menu