Vaccinatie toch eerder van start: woensdag worden eerste medewerkers acute zorg geprikt

Foto: ANP

Ziekenhuizen starten vanaf woensdag 6 januari met vaccineren. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Vanaf dat moment zullen 30.000 ic-artsen, ambulancebroeders en medewerkers van corona-afdelingen en de spoedeisende hulp worden ingeënt.

Het is nog onzeker of Friese zorgmedewerkers dan ook al gevaccineerd kunnen worden. Ziekenhuizen in Friesland hebben het vaccin nog niet ontvangen. Dinsdag wordt daar meer over duidelijk.

GGD Hart voor Brabant begint woensdag in Veghel met het vaccineren van zorgpersoneel. Voorlopig gaat het om de zorgmedewerkers die directe patiëntenzorg verlenen en bij wie uitval door ziekte directe gevolgen heeft voor de opnamecapaciteit. Dat zijn voornamelijk verpleegkundigen en artsen die structureel zijn ingeroosterd op de genoemde afdelingen. Zij ontvangen op korte termijn een uitnodiging.

De Regionale Overleggen Acute Zorgketen (ROAZ-en) zijn voor de verdeling en distributie verantwoordelijk. Zij zorgen ervoor dat de beschikbare vaccins worden verdeeld over de ziekenhuizen en priklocaties in hun regio, zodat de zorgmedewerkers dichtbij gevaccineerd kunnen worden. In de ziekenhuizen kan er zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van de bestaande faciliteiten en structuren, zoals poliklinieken. De vaccins worden gegeven door professionals die hiertoe bevoegd zijn.

De zorgmedewerkers krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin, dat een hoge bescherming van 95 procent na twee inentingen biedt tegen het virus.

Nieuws

menu