USAR ondergaat na aankomst in Beiroet coronatest

USAR ondergaat na aankomst in Beiroet coronatest ANP

Het zoek- en reddingsteam USAR (Urban Search and Rescue) is in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.15 uur (Nederlandse tijd) geland in de Libanese hoofdstad Beiroet. Direct na aankomst werden alle 64 leden van het team, dat daar komt helpen na de verwoestende explosie van dinsdag, onderworpen aan een verplichte coronatest, zegt een woordvoerder.

Hij benadrukt dat alle reddingswerkers voor vertrek uit Eindhoven al een test hadden ondergaan om er zeker van te zijn dat ze het virus niet bij zich dragen. "Maar de lokale autoriteiten hebben ze toch laten testen. Blijkbaar is corona daar echt een ding."

Na ongeveer een uur kon het team vertrekken naar een locatie op ongeveer tien kilometer van de luchthaven. "Ze zijn ondergebracht in een hotel op ongeveer vijf kilometer van de plek waar de explosie plaatsvond. Als het licht wordt kijken we hoe we verder gaan."

Voor overlevenden onder het puin is het van levensbelang dat ze snel worden gevonden. Eerst wordt het gebied verkend, waarna er contact wordt gelegd met het team van Franse reddingswerkers en de Libanese autoriteiten ter plaatse, waarmee USAR samenwerkt.

Vervolgens splitsen de 64 USAR-leden zich op in vier teams van tien, ondersteund door personeel voor logistiek. Het zijn allen vrijwilligers die in het dagelijks leven werken bij onder meer de brandweer, politie en in de gezondheidszorg. Ook gaan er per team twee zoekhonden mee.

Er is ook een vrachttoestel vanuit Eindhoven ingevlogen met aan boord onder andere betonzagen, betonscharen, microfoons, camera's en water en voedsel. USAR is voor een periode van tien dagen lang zelfvoorzienend. "Je wilt niet op een plek komen waar al weinig middelen zijn en dan ook nog om eten en drinken vragen", zei een woordvoerder eerder.

Nieuws

menu