UMCG-viroloog en OMT-lid Alex Friedrich kritisch op 'eerst lakse' maatregelen kabinet: 'Bij een derde golf moeten we eerder ingrijpen: hit hard and early'

FOTO FOTO ALESSANDRA BALTODANO

Alex Friedrich stelt dat er in aanloop naar de tweede coronagolf te laat is ingegrepen door het kabinet. De UMCG-viroloog, die tevens onderdeel uitmaakt van het Outbreak Management Team (OMT), wil een strengere aanpak bij een derde golf.

Dat zegt Friedrich in een interview met de NRC . Friedrich laat daarin weten dat het kabinet de teugels in de winter niet kan loslaten. ,,Als je veel verschillende maatregelen tegelijk loslaat, breekt het virus sneller door”, aldus Friedrich.

Hij vervolgt: ,,In september gingen de scholen open, kwamen studenten en mensen terug uit het buitenland en gaven de universiteiten weer fysieke colleges. Meteen brak het virus door, vooral in studentensteden. Waarom nam het kabinet op 28 september eerst lakse maatregelen en pas op 13 oktober de strenge maatregelen die nodig waren?”

‘Het heeft alleen zin als een heel landsdeel in lockdown gaat’

Friedrich pleit in de NRC voor snellere en stevigere maatregelen. ,,Bij een derde golf moeten we eerder ingrijpen: hit hard and early. Zijn er hotspots in een regio, verplicht dan geen mondmaskers in drie straten, maar in de hele regio.”

„Groningen liep vanaf september qua besmettingen drieënhalve week achter op de Randstad. Na de maatregelen van 28 september en vooral 13 oktober namen de besmettingen in Noord-Nederland binnen zeven dagen drastisch af. Dat interpreteer ik als volgt: een lockdown in een vroege fase heeft sneller effect. De remweg van een sneltrein is langer dan van een trein met weinig vaart. Hoe sneller wordt ingegrepen, hoe eerder maatregelen kunnen worden versoepeld.”

Nieuws

menu