Tweede Kamer wil zwaardere straf bij bezit illegaal vuurwerk

Foto: ANP

Foto: ANP

Het bezit van illegaal vuurwerk bij demonstraties en rond voetbalwedstrijden moet worden aangemerkt als strafverzwarende omstandigheid, waardoor de rechter hogere straffen kan opleggen.

Dat wil de Tweede Kamer voor elkaar krijgen. VVD-Kamerlid Michon dient woensdag een motie in die dat moet regelen. PVV, CDA, SP en JA21 steunen het voorstel. „Het afsteken van vuurpijlen en knallers brengt het werk van de politie ernstig in gevaar”, zegt VVD-Kamerlid Michon. „De relschoppers die dit soort illegaal vuurwerk op zak hebben krijgen wat mij betreft een hogere straf.”

Recent ging het flink mis na voetbalwedstrijden van Marokko tijdens het wereldkampioenschap. Er braken rellen uit, waarna minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) beklaagde zich toen over het afsteken zwaar vuurwerk. Ook dinsdag na de wedstrijd van Marokko tegen Spanje werd volgens de politie weer met zwaar vuurwerk gegooid. Dit gebeurde onder andere in Den Haag en Amsterdam.

Beschamend

„Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is”, zei de VVD-bewindsvrouw naar aanleiding daarvan. „Met zwaar vuurwerk (explosieven dus) gooien, politiemensen belagen, de boel vernielen. Intens triest.”

Het is de VVD een doorn in het oog dat illegaal vuurwerk steeds vaker als wapen wordt gebruikt tegen politieagenten en hulpverleners bij demonstraties en voetbalwedstrijden.

Nu heeft het Openbaar Ministerie (OM) bepaald dat bij mishandeling, openlijke geweldpleging of bedreiging, ’het hanteren van een wapen’ strafverzwarend wordt meegewogen. Maar vuurwerk wordt daar niet bij genoemd. De Tweede Kamer wil daar dus verandering in brengen.