Twee hogescholen willen dat studenten collegejaar cadeau krijgen

Twee hogescholen willen dat studenten collegejaar cadeau krijgen ANP

Het kabinet zou jongeren die nu studeren een jaar studiefinanciering cadeau moeten doen. Studenten hebben het door de coronacrisis zo zwaar en lopen daardoor zoveel schade op, dat ze een jaar extra moeten krijgen om te studeren en alles te doen wat daarbij hoort. Dat bepleiten de voorzitters van de colleges van bestuur van de Hogeschool Rotterdam en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

"Studenten leven nu eigenlijk in een mentale hongerwinter", vindt Jan Hol uit Ede. "Geef jonge mensen een jaar van hun jeugd terug", pleit Ron Bormans uit Rotterdam. Bormans noemt het gebaar "een loyaliteitsverklaring tussen generaties. Het kost wat, maar het levert winst op."

Hol doet zijn oproep in een open brief aan minister-president Mark Rutte. Hij wijst erop dat Rutte zelf zeven jaar heeft kunnen studeren. "Best een luxe dat je toen zo lang kon studeren op kosten van de belastingbetaler." Hol stelt dat veel studenten op de CHE continu last hebben van dreiging, angst en isolatie. "We doen er alles aan, maar we kunnen ze niet meer financiële lucht en ruimte geven. Wopke kan wel een donatie doen", aldus de bestuursvoorzitter, verwijzend naar minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Nieuws

menu