Tientallen mensen in Den Haag demonstreren tegen Iraanse regering

Tientallen mensen in Den Haag demonstreren tegen Iraanse regering ANP

Tientallen mensen hebben zaterdag bij de Tweede Kamer in Den Haag gedemonstreerd tegen de Iraanse regering en voor vrouwenrechten in Iran. Ze voerden actie uit solidariteit met de demonstranten in Iran die de straat op zijn gegaan om hun woede te uiten over de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en daarmee de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden.

De Iraans-Nederlandse actievoerders in Den Haag willen dat Nederland het geweld in Iran en de dood van Amini veroordeelt. "We willen harde maatregelen tegen het Iraanse regime. De Nederlandse overheid moet samen met de Europese Unie achter de Iraanse demonstranten gaan staan", vindt Shahin Sultany Taied van de Vereniging Iraanse Academici.

Voorzitter Sepiedeh Orafa van Jong Iraans Nederland zegt dat de dood van Amini een katalysator is geweest, maar "de huidige protesten zijn breder dan alleen haar moord". "Mensen willen al veel langer weg van dit regime." Op spandoeken staan teksten als 'Dood aan Khamenei' en 'Dood aan de onderdrukker'. De opperste geestelijk leider, ayatollah Ali Hosseini Khamenei, vertegenwoordigt al ruim dertig jaar het hoogste gezag in Iran.

Tot donderdag actievoeren

Of het Iraniërs daadwerkelijk lukt het regime te veranderen, weet Sultany Taied niet. "Dat zou nieuw zijn, het is nog nooit gebeurd. Maar mensen zijn op dit moment wel bereid hun leven op te offeren voor vrijheid." In het noorden van Iran zijn zaterdag meer dan zevenhonderd mensen opgepakt die hadden meegedaan aan de protesten, onder wie zestig vrouwen, zo melden staatsmedia. Ook zouden volgens deze media zeker 35 mensen zijn omgekomen bij de demonstraties. Mensenrechtenorganisaties denken dat het werkelijke aantal doden hoger ligt.

De demonstranten in Nederland willen zeker tot donderdag actievoeren om hun solidariteit te tonen. Ze gaan dan naar de Iraanse ambassade.

Nieuws

menu