Thriller Tenet beste bioscoopopening 2020

Thriller Tenet beste bioscoopopening 2020 ANP

De actiethriller Tenet van regisseur Christopher Nolan heeft afgelopen weekend in de Nederlandse bioscopen een record gevestigd, meldt distributeur Warner Bros. maandag. Met een opbrengst van 1,58 miljoen euro is het de filmtitel met het meest succesvolle openingsweekend van 2020. Het vorige record stond op naam van de oorlogsfilm 1917.

De film, die vertelt over twee spionnen die een Derde Wereldoorlog moeten zien te voorkomen, trok tot nu toe 149.000 bezoekers. Ook in andere Europese landen vestigde Tenet het afgelopen weekend records. De film opende in Europa en niet in de VS omdat daar vanwege de coronacrisis nog veel zalen gesloten zijn.

Tenet wordt gezien als een belangrijke testcase voor de filmsector. Het is de eerste blockbuster die Hollywood uitbrengt sinds de bioscopen half maart overal ter wereld de deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus. In Nederland mogen bioscopen sinds 1 juni weer bezoekers ontvangen, maar wel met beperkingen. Het is daarom des te opmerkelijker dat Tenet het record heeft gebroken.

Extra voorstellingen

De thriller, met in de hoofdrollen John David Washington en Robert Pattinson, draait in 137 bioscoopzalen. Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, programmeerde de afgelopen dagen in de ochtend en de late avonduren extra voorstellingen om aan de vraag te kunnen voldoen. "We merken dat veel mensen hebben zitten wachten op nieuwe titels", stelt een woordvoerder van Pathé. "De hele branche heeft er heel hard aan gewerkt om te garanderen dat mensen in de bioscopen veilig, met inachtneming van de RIVM-regels, weer van films kunnen genieten."

Ook bioscopen Eye in Amsterdam en KINO in Rotterdam, waar de speciale 70mm-versie van Tenet te zien is, hebben de afgelopen dagen en de komende week extra vertoningen ingepland. Tot nu toe zijn alle zalen uitverkocht geweest.

Nieuws

menu