Tentamens Hanzehogeschool Groningen uitgesteld om meekijken door derden te voorkomen

Tentamens uitgesteld om meekijken door derden te voorkomen ANP

De Hanzehogeschool Groningen moet komende week een aantal digitale tentamens uitstellen om de privacy van de kandidaten eerst beter te waarborgen. Recent bleek volgens een woordvoerster dat een journalist kon meekijken hoe de studenten thuis op hun digitale tentamens zaten te zwoegen terwijl ze, ook digitaal, werden gecontroleerd op spieken. Bij die surveillance had het moeten blijven.

Om mee te kunnen doen hadden de kandidaten een linkje gekregen om tot de zogenoemde surveillanceruimte toe te treden. Een van de studenten zou, hoewel in de statuten staat dat dat verboden is, het linkje hebben gedeeld met de journalist van een plaatselijk medium.

De Hanzehogeschool heeft melding van het lek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en gaat nu regelen dat een dergelijk linkje alleen toepasbaar is door de beoogde gebruikers en niet door derden. Het gaat volgens de woordvoerster puur om de privacy die is geschonden. Er kon door de link naar buiten niet worden gespiekt.

Vervelend

Niet alle tentamens hoeven te worden uitgesteld, er zijn er die wel kunnen doorgaan. De zegsvrouw van de hogeschool noemt de kwestie „hartstikke vervelend. Een tentamen is altijd al spannend en in deze coronatijd helemaal.”

De studenten balen. De Hanze Studentenbelangen Vereniging had toch wel „verwacht van een instelling met dertigduizend studenten dat dit soort basistaken toch naar behoren uitgevoerd kan worden.” De club vraagt aandacht voor de gevolgen. „Studenten zijn zich wekenlang aan het voorbereiden op deze tentamens en krijgen nu een koude douche met de mededeling dat de tentamens tot nader orde worden verplaatst.”

„De geleerde stof verwatert en de lessen van de volgende periode moeten ook gevolgd worden, nog weer los van alle studenten die een bijbaan hebben en ook daar verwacht worden door hun werkgevers!”

Nieuws

menu