Supermarkt in Twente open, ondanks verbod veiligheidsregio

Supermarkt in Twente open, ondanks verbod veiligheidsregio ANP

Ondanks een verbod van de veiligheidsregio is supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen donderdagochtend toch opengegaan. Tientallen mensen zijn naar de supermarkt gekomen als steunbetuiging aan eigenaar Raymond Berning. Een aantal mensen, onder wie een aantal sympathisanten van Berning, is na het openen van de zaak direct boodschappen gaan doen.

Twee agenten en twee handhavers hebben poolshoogte genomen, maar vertrokken weer. De supermarkt bleef open.

De veiligheidsregio had Berning woensdag per brief laten weten dat hij zijn zaak vanaf donderdag gesloten moet houden totdat de winkel is aangepast aan de geldende coronaregels. De veiligheidsregio dreigde met maatregelen als de supermarkt toch open zou gaan. Berning zei donderdagochtend dat hij de brief met de aanwijzing van de veiligheidsregio om dicht te blijven niet heeft ontvangen.

Bus

De supermarktexploitant had voordat hij openging een bus voor zijn zaak neergezet. Hij zei dat hij dit had gedaan om te voorkomen dat handhavers de supermarkt zouden blokkeren. Onder applaus van omstanders werd de bus om 08.00 uur weggereden en ging de winkel open.

Volgens de veiligheidsregio is de winkel op de Duitse grens diverse malen gecontroleerd en zijn er meerdere waarschuwingen uitgedeeld. Ook is al eens een boete opgelegd. "Het houdt een keer op. In die winkel lopen met grote regelmaat meer mensen dan volgens het vloeroppervlak zou mogen. En dan gaat het niet om een incident van klanten die elkaar per ongeluk op te korte afstand passeren, het is er gewoon echt te druk, vooral met Duitse klanten."

Berning bestrijdt dat hij vaak is gewaarschuwd. Ook voldoet hij naar eigen zeggen aan alle coronarichtlijnen. Hij zegt het slachtoffer te zijn van "incompetente boa's en kortzichtigheid van de veiligheidsregio".

Nieuws

menu