Studenten vrezen hogere studieuitval door corona: 'De verschillen zijn te groot'

FOTO ANP

Dit jaar zullen meer eerstejaarsstudenten stoppen met hun studie, verwachten studentenorganisaties.

Zij maken zich grote zorgen over de gevolgen van de noodgedwongen invoering van online onderwijs en het ontbreken van volwaardige introducties.

Onderwijsinstellingen kampen al jaren met hoge aantallen studenten die in het eerste studiejaar stoppen met hun opleiding. Op universiteiten gaat het om gemiddeld 7 procent van de eerstejaars, op hbo’s ongeveer 30 procent. Die percentages zullen dit jaar verder oplopen, vrezen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Zij luiden de noodklok en roepen de Tweede Kamer en onderwijsinstellingen op om extra aandacht te besteden aan de begeleiding van eerstejaarsstudenten.

Geïsoleerd raken

Om te voorkomen dat studenten al in het eerste jaar afhaken, is het belangrijk dat zij snel de weg leren kennen op hun nieuwe school of universiteit, blijkt uit een onderzoeksrapport dat de studentenvakbond vandaag publiceert.

Ook sociale integratie speelt daarbij een grote rol, verklaart Freya Chiappino, vicevoorzitter van de LSVb. ,,Het is ontzettend belangrijk dat een eerstejaarsstudent met medestudenten in contact komt. Wij maken ons grote zorgen dat eerstejaarsstudenten die, áls ze al een studentenkamer hebben gevonden, geïsoleerd raken in hun nieuwe stad. Zonder fysieke introductieactiviteiten en colleges is het heel lastig om je nieuwe stad, onderwijsinstelling en medestudenten te leren kennen. Online is de drempel om elkaar op te zoeken veel groter.”

Vorige week leek het kabinet een streep te zetten door alle introductieweken voor nieuwe studenten op hogescholen en universiteiten. Uiteindelijk mogen introductie-activiteiten toch doorgaan, maar onder strenge voorwaarden. De introkampen en ontgroeningen van gezelligheidsverenigingen zijn bijvoorbeeld afgelast, net als activiteiten na 22.00 uur. Alcohol is verboden.

Adviezen voor instellingen

In de praktijk gaat elke stad, universiteit en hogeschool echter verschillend met de coronaregels om, blijkt uit een inventarisatie van de studentenvakbond. Zo is de introductie van hogeschool HAN in Arnhem en Nijmegen volledig online, terwijl in Groningen wel behoorlijk wat fysieke activiteiten mogen doorgaan, op anderhalve meter afstand. ,,De verschillen zijn te groot”, aldus Chiappino. ,,Wij vinden dat álle nieuwe studenten recht hebben op een zachte landing.”

De LSVb en het Interstedelijk Studenten Overleg hebben een handleiding gemaakt met adviezen voor onderwijsinstellingen om eerstejaarsstudenten tijdens de coronacrisis te helpen hun plek te vinden. Zo pleiten ze voor een buddysysteem en extra online vragenuren. ,,Juist wanneer het onderwijs op afstand is, is individuele aandacht van groot belang.”

Of de coronamaatregelen ook tot mínder uitval kunnen leiden omdat studenten – bij gebrek aan feestjes en sociale activiteiten – meer tijd hebben om te studeren? ,,Voor sommige studenten helpt dat misschien wel”, zegt Chiappino.

Lees ook PREMIUM | Verenigingen passen introductie aan op corona: alcoholvrij bier tappen en virtuele fietstocht

,,Maar het studentenleven draait om meer dan feesten en drinken. Veel studenten vinden tijdens de introductieweek aansluiting bij een sportvereniging of bijvoorbeeld een theatervereniging. Dat zorgt voor sociale cohesie en helpt de betrokkenheid te vergroten. Al met al vrezen wij dat het wegvallen van volwaardige introducties en de invoering van online onderwijs schadelijk zijn voor studenten.”

Nieuws

menu