Strafzaak tegen Jos B. begint met 3D-presentatie van OM

Strafzaak tegen Jos B. begint met 3D-presentatie van OM ANP

De rechtbank in Maastricht begint aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Jos B., die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de Limburgse jongen Nicky Verstappen. De inhoudelijke behandeling van het strafproces gaat maandag en dinsdag van start met een uitgebreide bespreking van het dossier. Het OM zet met het vertonen van een 3D-presentatie zijn visie uiteen.

Op 11-jarige leeftijd verdween Nicky Verstappen uit Heibloem in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. Niet lang daarna werd B. in de buurt van de vindplaats van Nicky's lichaam door de marechaussee staande gehouden en geregistreerd als ‘passant’. B. beweerde bij die gelegenheid dat hij post aan het rondbrengen was voor de scouting. De marechaussee liet hem vervolgens gaan.

De nu 57-jarige B. zit sinds zijn arrestatie in augustus 2018 vast, hij werd na een klopjacht in Spanje aangehouden op basis van een DNA-match. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden. B., die ontkent iets met de dood van de jongen te maken hebben, beroept zich op zijn zwijgrecht.

De rechtbank begon in december 2018 met voorbereidende zittingen, inmiddels zijn er al acht achter de rug. Vorig jaar zomer gingen de rechters, met B., zijn advocaat Gerald Roethof en de officieren van justitie kijken op de Brunssummerheide. Diverse plekken op de heide werden bezocht, onder meer die van het jeugdkamp en de plaats waar het lichaam van Nicky was gevonden. Ook de familie van Nicky was daarbij aanwezig.

De strafzaak neemt zeven zittingsdagen in beslag. Na het bespreken van het dossier op maandag en dinsdag gaat de zaak op 7 oktober verder. Dan lichten deskundigen van het Pieter Baan Centrum het psychisch onderzoek van B. toe en krijgen de nabestaanden het woord. De officier van justitie zet op donderdag 8 oktober alle feiten en bewijzen op een rij in het requisitoir en zal dan ook de strafeis aan de rechtbank voorleggen. Op dinsdag 12 oktober houdt advocaat Roethof zijn pleidooi. De laatste zittingsdag is op 16 oktober.

Nieuws

Meest gelezen

menu