Stille tocht voor doodgeschoten Bas van Wijk uit Badhoevedorp

Stille tocht voor doodgeschoten Bas van Wijk uit Badhoevedorp ANP

Aan het begin van de avond is er in Badhoevedorp een stille tocht voor de afgelopen zaterdag omgekomen Bas van Wijk uit die plaats. De 24-jarige man werd zaterdag doodgeschoten bij een recreatieplas in Amsterdam.

De dood van Van Wijk heeft tot grote verontwaardiging geleid. Met de hashtag 'Gerechtigheid voor Bas' roepen twitteraars op om aanstaande zondag te demonstreren op de Dam in Amsterdam. De familie heeft nadrukkelijk aangegeven dat de tocht vrijdagavond geen politiek karakter heeft.

Het is de bedoeling dat alleen familieleden en vrienden van Van Wijk meelopen met de stille tocht. De organisatie vraagt belangstellenden langs de route te gaan staan in plaats van mee te lopen, in verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De tocht start om 19.00 uur vanaf voetbalvereniging Pancratius in Badhoevedorp en eindigt daar ook weer.

De politie hield woensdag vijf Amsterdammers aan voor de fatale schietpartij, van 18 tot 26 jaar. Twee verdachten (26 en 20) zijn in Zandvoort aangehouden. De andere drie (18, 19 en 20) zijn op verschillende plekken in Amsterdam opgepakt. Een van hen werd donderdag al heengezonden. Hij heeft geen betrokkenheid bij het dodelijk schietincident, aldus het Openbaar Ministerie. Om wie het gaat is niet gezegd. De overige vier horen vrijdagmiddag of ze langer vast moeten blijven zitten. De verdachten zitten in beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

Volgens de familie werd Van Wijk doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen. "Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug. Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst", liet de familie woensdag weten.

Nieuws

menu