Steunpakket met 3,7 miljard uitgebreid, grotere tegemoetkoming horeca

Kabinet: nog eens 3,7 miljard euro coronasteun voor ondernemers ANP

Het kabinet trekt nog eens 3,7 miljard euro extra uit voor de aanpassing van het steunpakket voor banen en economie. Eerder aangekondigde versoberingen zijn van de baan en bedrijven met grote omzetverliezen krijgen een grotere tegemoetkoming in hun vaste lasten (TVL).

Bedrijven die op dit moment helemaal geen omzet hebben omdat ze vanwege corona dicht zitten krijgen maximaal 70 procent van hun vaste lasten helemaal vergoed. Als er nog wel wat omzet is, volgt een lagere vergoeding. De verruiming van de TVL geldt voor het gehele vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 en gaat  met terugwerkende kracht in. 

Aanvankelijk wilde het kabinet de loondoorbetalingsregeling NOW versoberen, maar daar wordt nu van afgezien. Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken is er ‘een klein lichtje’ aan de einde van de tunnel doordat er nu vaccins op de markt komen. Het is nu ‘een kwestie van volhouden', stelt Wiebes, en dat betekent dat het steunpakket 'meeveert’ en nog niet afgebouwd wordt.

Het kabinet riep horecaondernemers en verhuurders/brouwerijen eerder op samen om de tafel te gaan zitten en te onderhandelen over de huurprijzen, die veel cafés en restaurants als een molensteen om de nek hangen. Wiebes hoopt dat dit ook in de toekomst blijft gebeuren, omdat de maximale vergoeding van 70 procent niet voor alle gesloten bedrijven genoeg zal zijn om de doorlopende vaste lasten te kunnen dekken. 

Minister Wopke Hoekstra van Financiën stelt dat het op dit moment nodig is ‘om wat extra's te doen’. Het kabinet trok al 33,7 miljard euro uit, daar komt nu bijna 4 miljard euro bij. Maar volgens Hoekstra kan de schatkist die extra uitgaven dragen en is het nu vooral van belang dat bedrijven niet onnodig omvallen en banen verdwijnen. 

Nieuws

menu