Solidariteitsbijeenkomst op het Malieveld tegen Iraans regime

Solidariteitsbijeenkomst op het Malieveld tegen Iraans regime ANP

Op het Malieveld in Den Haag is zaterdag een solidariteitsbijeenkomst om vrouwen in Iran te steunen. De initiatiefnemers, onder wie Eerste Kamerlid voor GroenLinks Farah Karimi en voormalig PvdA-leider Lilianne Ploumen, roepen de Nederlandse regering op zich uit te spreken tegen het Iraanse regime.

Na de dood van de 22-jarige student Mahsa Amini vorige maand wordt er in Iran dagelijks gedemonstreerd voor meer vrijheid en gelijke rechten. Amini stierf nadat ze was gearresteerd omdat ze volgens de religieuze politie haar hoofd niet goed had bedekt. De Iraanse regering pakt de betogers hard aan.

De actievoerders vinden dat Nederland onder meer in de Europese Unie en bij de Verenigde Naties moet pleiten voor sancties tegen het Iraanse regime. Ook willen ze dat Nederland de Iraanse ambassadeur op het matje roept en het politiegeweld in Iran hard veroordeeld.

Op de bijeenkomst zullen meerdere politici spreken, onder wie D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, SP-partijleider Lilian Marijnissen en Sylvana Simons van BIJ1.

De solidariteitsbijeenkomst begint om 14.00 uur. In onder meer de Verenigde Staten, Australië en Duitsland komen actievoerders ook bijeen om hun steun te betuigen aan de vrouwen in Iran.

Nieuws

menu