Samir A. langer vast op verdenking financieren terrorisme

Samir A. langer vast op verdenking financieren terrorisme ANP

De raadkamer van de rechtbank Rotterdam heeft dinsdag bepaald dat Samir A. de komende zestig dagen in de cel blijft, op verdenking van het financieren van terrorisme. A. is eerder veroordeeld voor terroristische activiteiten, in de zaak rond de zogeheten Hofstadgroep.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft A. geld aangenomen van familieleden en bekenden van vrouwen "die naar het Midden-Oosten zijn gereisd om deel te nemen aan de gewelddadige jihad". Het geld zou naar de vrouwen in het Midden-Oosten zijn verstuurd door een andere man. A.'s advocaat zegt dat het geld voor vrouwen en kinderen in kampen in Koerdisch gebied was. A. heeft hen geld, eten en medicijnen gestuurd, aldus de raadsvrouw, er is nooit geld naar terreurbeweging IS gegaan.

In de huidige zaak werd A. gearresteerd nadat de FIOD vier woningen en een bedrijfspand had doorzocht in de regio Rotterdam.

De Hofstadgroep was een netwerk van radicaal-islamitische jongeren, waartoe A. behoorde. Ook Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, werd tot de groep gerekend. In de strafzaak rond de Hofstadgroep kreeg A. negen jaar cel opgelegd. Hij kwam in september 2013 vrij.

Nieuws

menu