De rellen zijn volgens Rutte geen protest maar crimineel geweld: 'Wat bezielt deze mensen?'

Foto: ANP

De rellen die dit weekeinde in verschillende steden hebben plaatsgevonden hebben niets met protesteren te maken, zegt premier Mark Rutte. Het gaat om ,,crimineel geweld'' en dat zal volgens hem ook zo worden behandeld.

,,Je vraagt je werkelijk af, wat bezielt deze mensen'', zegt de minister-president in een eerste reactie op maandagochtend. ,,De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken.''

Volgens Rutte gaat het om een kleine groep. „Heel Nederland keert zich hiertegen. 99 procent van Nederland houdt zich aan de maatregelen en aan de avondklok.” De minister-president zegt dat het gedrag ook consequenties heeft. „Deze mensen zullen nog een poepie ruiken.” Hij sprak zijn bewondering uit voor betrokkenen. „Groot respect voor journalisten en van de politie. Van journalisten blijf je af.”

De rellen hebben volgens hem ’niks te maken met strijden voor de vrijheid’. „We nemen de maatregel niet voor onze lol. Door de virus moeten we die rotmaatregelen nemen. Die strijd moeten we winnen, alleen zo krijgen we onze vrijheid terug. Zeker in Eindhoven en Amsterdam was het onacceptabel. We zijn het al aan het analyseren.”

De invoering van de avondklok afgelopen weekeinde is op enkele plekken in Nederland ontaard in geweld door relschoppers. Nadat zaterdagavond Urk het toneel was van onlusten, liepen zondagmiddag demonstraties in Amsterdam en Eindhoven volledig uit de hand. In de avonduren sloeg ook in Den Haag en Venlo de vlam in de pan.

Nieuws

menu