Rutte: nog acht regio’s in gevarenzone

Rutte: aantal 'zorgelijke' regio's lijkt deze week te verdubbelen. FOTO ANP

Premier Rutte vreest dat komende vrijdag nóg acht veiligheidsregio’s in ons land naar de alarmfase ‘zorgelijk’ gaan. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een groot coronadebat.

,,De cijfers geven daar gewoon aanleiding toe, ik vrees het ergste”, aldus de premier. De komende dagen gaat in overleg met de betrokken regio’s, die Rutte niet specificeerde in het debat, de kogel door de kerk.

Er worden dan ook met de voorzitters van de veiligheidsregio’s maatregelen afgesproken. Die kunnen per regio verschillen. Het kabinet werkt aan een ‘gereedschapskist’ met ingrepen die passen bij iedere alarmfase.

De regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden staan sinds afgelopen vrijdag al op alarmfase ‘zorgelijk’. De kroegen moeten daar sinds zondagavond eerder dicht en jongeren krijgen extra coronavoorlichting.

Oranje

In totaal telt Nederland 25 veiligheidsregio’s, eveneens GGD-regio’s. Daarvan zou ruim de helft straks op ‘oranje’ staan, mocht de angst van de premier bewaarheid worden.

Het kabinet gaf enkele weken geleden voor het eerst aan dat er regionale stappen worden gezet als het coronavirus weer te veel oplaait. Dit om te voorkomen dat het hele land opnieuw in lockdown moet. Daarvoor is een zogeheten escalatieladder in het leven geroepen die per regio aangeeft hoe het daar staat met de verspreiding.

Waakzaam

Het waarschuwingssysteem werkt met drie treden: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Op het zogenoemde coronadashboard staat een aantal criteria. Er is nog geen sprake van de potentieel meest heftige maatregel, aldus Rutte: een inreisverbod in bepaalde regio’s of een lokale lockdown.

De minister-president gaf ook aan dat het kabinet weer regelmatiger, eens per twee weken, een persconferentie wil geven om iedereen bij te praten over het coronavirus en de aanpak van het kabinet.

Nieuws

menu