Rutte: niet hoopvol over wat kan na 19 januari

FOTO ANP

Nederland heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet verlengen van de lockdown, maar premier Rutte zegt ’niet vrolijk te worden’ van de laatste besmettingscijfers. Daarmee lijkt opnieuw een donkere wolk te schuiven voor het vooruitzicht dat de lockdown op 19 januari voorbij kon zijn.

Duitsland staat ook op het punt de lockdown tot minstens eind januari te verlengen. Rutte en coronaminister De Jonge besluiten officieel op dinsdag 12 januari of Nederland langer op slot blijft. „Ga maar uit van een verlenging”, bevestigt een ingewijde.

Dat betekent dat niet alleen de horeca, maar ook alle niet-essentiële winkels langer dicht blijven. Wat het betekent voor de scholen, is nog de vraag. Momenteel studeert het Outbreak Management Team (OMT) op de vraag wat de zeer besmettelijke Britse virusmutant betekent voor verspreiding onder kinderen. Als blijkt dat deze variant zich inderdaad sneller verspreidt onder kinderen, zullen de scholen gesloten blijven, zo meldt een bron bij het kabinet.

Van belang voor het verlengen van de lockdown is nu vooral de druk op de zorg, die hoog is. Het kabinet heeft eerder aangegeven pas weer versoepelingen te willen overwegen als er dagelijks niet meer dan 10 coronapatiënten op de intensive care belanden. Nu zijn het er meer dan vijftien.

De Tweede Kamer wil weten of ook Nederlanders hiermee rekening moeten houden. Premier Rutte zegt dat het kabinet een OMT-advies daarover wil afwachten, maar tempert nu al de verwachtingen. „Ik ben niet heel hoopvol over wat er kan na 19 januari.”

Nieuws

menu