Risico op inbraken rond kerst het hoogst in Leeuwarden. Check op de kaart wat het risico bij jou in de buurt is

Twee mannen van 21 zijn opgepakt door de politie.

Twee mannen van 21 zijn opgepakt door de politie. Foto: Shutterstock

Nu de dagen korter worden, neemt het aantal inbraken toe. Dat becijfert verzekeraar Interpolis middels een ‘InbraakBarometer’. Bekijk hier hoe hoog het risico op inbraken in jouw gemeente geschat wordt.

Ondanks de seizoensgebonden toename, is het inbraakniveau volgens Mireille van den Boom in 2022 historisch laag. Zij is bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer . Met behulp van machine learning berekent een computer iedere ochtend het inbraakrisico in een postcodegebied. Daarnaast wordt het risico voorspeld voor de periode tot en met eerste kerstdag.

,,In 2021 waren er ontzettend weinig inbraken door de pandemie en de bijbehorende lockdowns. Inbrekers durfden toen simpelweg niet in te breken. Dit jaar zijn we weer meer buiten de deur geweest en dat zie je terug in de inbraakcijfers. Maar als we meerdere jaren terugkijken, dan is het aantal inbraken flink lager”, aldus Van den Boom.

Berekening inbraakrisico

Interpolis gebruikt verschillende datapunten om het risico op een inbraak in een bepaalde wijk te voorspellen. In de berekening wordt onder meer rekening gehouden met:

  • Tijd sinds de laatste inbraak (hoe korter geleden dat is, hoe groter de kans op een nieuwe);
  • Kenmerken van de wijken (is er een station in de buurt, zijn er winkels in de buurt, waar ligt de wijk);
  • Buurtbewoners (leeftijdsopbouw, werk/studie, gezinssamenstelling);
  • Woningkenmerken (hou oud, welk type, geschatte woningwaarde); en
  • De periode (veel of weinig zonuren, zijn er schoolvakanties).

Kortere dagen, meer inbraken

Interpolis voorspelt dat er rond de feestdagen meer ingebroken zal worden. Van den Boom: ,,Dat past binnen de jaarlijkse trend waarbij het aantal inbraken toeneemt naarmate het eerder donker is. Daarom raden wij aan om de komende tijd extra scherp te zijn op het nemen van maatregelen die inbraken voorkomen.”

Behalve zorgen voor de beveiliging van een alarmsysteem, kan het helpen om te doen alsof je thuis bent door bijvoorbeeld lampen automatisch aan te laten gaan. Dure spullen uit het zicht leggen, zorgt ervoor dat gelegenheidsinbrekers niet verleid worden bij je in te breken als je voor de kerstdis bij familie bent.

,,Uiteraard moet je deuren en ramen goed sluiten zodra je van huis gaat. Daarnaast werkt het goed om met je buren een buurtapp te beginnen. Hierin kan je opmerkelijke gebeurtenissen in je straat of buurt melden, maar kan je bijvoorbeeld ook aangeven dat je een weekend niet thuis bent. Andere buren kunnen dan extra waakzaam zijn’‘, zegt Van den Boom.