Regio’s mogelijk op ‘oranje’: kabinet komt met extra coronamaatregelen

FOTO ANP

Komende vrijdag worden mogelijk al extra maatregelen aangekondigd voor regio’s waar het aantal besmettingen hard oploopt. Op die dag is er ook een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Komende dinsdag zou De Jonge een regionaal ‘corona-alarmsysteem’ lanceren, maar omdat het aantal besmettingen zo snel oploopt – vandaag werd het dagrecord weer gebroken met 1542 besmettingen – haalt hij dat naar boven.

Het waarschuwingssysteem werkt als een escalatieladder met drie treden: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Bronnen rond het kabinet houden er rekening mee dat meerdere regio’s vrijdag al een ‘oranje’ status krijgen. Dan zijn ook extra maatregelen nodig.

Momenteel zijn de besmettingen met name hoog in de Randstad: met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als koplopers.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Noord- en Zuid-Holland vanaf vrijdag het reisadvies ‘rood’ af. Belgen die vanaf 16 uur die dag meer dan 48 uur in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag verblijven, moeten na terugkeer verplicht een coronatest ondergaan en in quarantaine. Daarnaast kleuren de provincies Groningen, Noord-Brabant, Utrecht, Limburg, Gelderland en Flevoland oranje, wat inhoudt dat een coronatest en isolatie na terugkeer worden aangeraden.

Onrustig

Viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC Rotterdam) noemt extra maatregelen in regio’s waar de besmettingen oplopen, ‘niet meer dan logisch.’ ,,Hier zat ik al op te hopen, want ik word erg onrustig van de flinke stijging van het aantal positieve gevallen. Het is verstandig voor een regionale aanpak te kiezen aangezien er grote verschillen zijn in het land. ’’

Wat voor extra maatregelen er worden afgekondigd, is nu nog niet duidelijk, maar Koopmans kan zich voorstellen dat er vooral naar groepen wordt gekeken waar het virus behoorlijk toeslaat, zoals ,,Is het bijvoorbeeld verstandig om hospiteeravonden voor studenten door te laten gaan in steden als Amsterdam en Rotterdam?’’

Nieuws

menu