Rechtszaak van Urker die vuurwerkbom plaatste is uitgesteld

Rechtszaak van Urker die vuurwerkbom plaatste is uitgesteld ANP

De strafzaak van een 28-jarige man uit Urk, die wordt verdacht van het veroorzaken van een explosie in een gezinswoning in Urk, wordt uitgesteld naar 23 december. Dat heeft de rechtbank vrijdag besloten op verzoek van zijn nieuwe advocaat. Die heeft meer tijd nodig om zich voor te bereiden op de inhoudelijke behandeling.

De rechtbank in Lelystad behandelt vrijdag wel de zaak tegen een 24-jarige man uit Espel (Noordoostpolder). Het Openbaar Ministerie verdenkt beiden van poging tot moord of doodslag en het veroorzaken van een ontploffing. Ze zouden op zondag 3 november vorig jaar in een huis aan de Golfoploop in Urk een vuurwerkbom naar binnen hebben gegooid.

De Urker woont vrijdag de zitting bij via een videoverbinding vanuit het huis van bewaring in Nieuwegein. Hij beriep zich tot nu toe op zijn zwijgrecht, maar kondigde vrijdag aan dat hij op 23 december wel een uitgebreide verklaring zal afleggen in de rechtbank als zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Enorme schade

Door de explosie raakte niemand gewond. De vuurwerkbom zorgde wel voor enorme schade in de woning. Deuren lagen eruit, een tussenmuur werd weggeblazen en in dragende muren ontstonden scheuren.

De 28-jarige verdachte uit Urk werd in december gearresteerd. De 24-jarige man uit Espel werd in februari opgepakt, nadat de politie zijn naam en foto had vrijgegeven en hij zich maar niet meldde.

Nieuws

menu