Rechter: vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw blijft verboden

ANP

Vuurwerk afsteken blijft tijdens de komende jaarwisseling verboden. Zo’n 150 winkeliers wilden van het eenmalige verbod af omdat ze vinden dat dit besluit veel te laat is genomen, maar de rechter geeft ze ongelijk.

Wie nog een sprankje hoop had om knallend het nieuwe jaar in te luiden, kan dat nu definitief laten varen. Alleen kindervuurwerk is toegestaan. Het tijdelijke vuurwerkverbod dat het kabinet afkondigde om de zorg te ontlasten en te voorkomen dat grote groepen rond middernacht de straat op gaan is volledig te begrijpen in deze crisissituatie, oordeelt de rechter nu. Het besluit had ook niet veel eerder genomen kunnen worden, omdat in maart moeilijk was te voorspellen hoe de pandemie zich zou ontwikkelen. 

De uitspraak is een domper voor de ongeveer 150 winkeliers die de rechtszaak hadden  aangespannen. De boze ondernemers zeggen in grote problemen te komen. Ze hebben afspraken met leveranciers gemaakt en vaak ook al betalingen gedaan. Eind van het jaar staat daar nul omzet tegenover. Er is een compensatiefonds van 40 miljoen euro, maar volgens de ondernemers is dat ontoereikend. Het lijkt vooral bedoeld om extra kosten voor opslag en vervoer te vergoeden. Omzetverlies en problemen met de financiering zijn niet gedekt.

Ook dreigt er een enorme chaos te ontstaan, betoogden de winkeliers verenigd in Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk. Veel vuurwerkcontainers zijn al onderweg. Niemand weet nog wat daar mee moet gebeuren. Tijdens oud en nieuw zelf dreigt het onrustig te worden nu er geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Advocaat Lex de Jager die de winkeliers bijstond is teleurgesteld.  Al is er volgens hem wel één lichtpuntje. De onderhandelingen over de compensatieregeling zijn versneld en concreter geworden. Mogelijk wordt er vandaag al meer duidelijk. 

Nieuws

menu