Rechter beslist later deze week over heropening van winkels

Rechter beslist later deze week over heropening van winkels ANP

De rechter in Den Haag komt uiterlijk op vrijdagochtend met een uitspraak in het kort geding dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail om heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.

De advocaten van INretail stelden dat er "ongekende schade" wordt aangericht bij winkeliers door de coronamaatregelen. "Winkels die nu verdwijnen uit het straatbeeld zullen niet meer terugkomen. Hun plek wordt enkel opgevuld door webwinkels. Door het omvallen van winkels gaat de werkloosheid omhoog en vindt verpaupering plaats door leegstaande winkelcentra, met meer criminaliteit."

Volgens INretail is het goed mogelijk om veilig de winkels te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de besmettingscijfers zijn gedaald. Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten. Dat kost volgens INretail 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers zijn er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 in gevaar als dit nog langer duurt.

Een juriste van de Nederlandse staat verklaarde dat de sluiting nog steeds nodig is om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer coronabesmettingen te voorkomen. Ze zei dat er nu "domweg nog geen ruimte is" voor het versoepelen van de maatregelen. "Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen. Dat willen we er nu echt niet bij hebben. Er is dus geen alternatief."

Nieuws

menu