RTL stopt voorlopig met uitzenden The Voice na aantijgingen seksueel wangedrag

DE coaches in het meest recente seizoen van The Voice of Holland

RTL stopt voorlopig met het uitzenden van The Voice of Holland. Bij de zender en producent ITV zijn berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnengekomen.

„Op basis van deze aantijgingen is contact opgenomen met producent ITV en is er in overleg besloten dat ITV, onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek zal initiëren”, laat RTL in een verklaring weten. „De uitzendingen van The Voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is.”

De aantijgingen kwamen aan het licht door het BNNVARA-programma BOOS. RTL noemt de berichten, die niet bekend waren bij de zendergroep, „zeer ernstig en schokkend.” „We nemen dit uitermate serieus. Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen.”

Zerotolerancebeleid

Ook ITV laat weten „geschokt” te zijn. „Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan - of werkt aan - onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zerotolerancebeleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden. We hebben onmiddellijk opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de aantijgingen.”

Het personeel van RTL is zaterdagochtend van het besluit op de hoogte gebracht.

Al langer gaan geruchten over ongepast gedrag achter de schermen van The Voice. BOOS kondigde al eerder aan dat het programma bezig was met het onderwerp.

BOOS-presentator Tim Hofman schrijft op Instagram: „We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt, aankomende donderdag zenden we onze aflevering over The Voice Of Holland uit, later vandaag volgt meer info.”

Aangifte Borsato

Eind 2021 werd bekend dat er aangifte is gedaan tegen Marco Borsato, die lange tijd coach was bij The Voice, vanwege misbruik. Een jonge vrouw (22) stelt in haar aangifte dat vanaf haar vijftiende gedurende een aantal jaren sprake is geweest van het plegen van ontuchtige handelingen door de zanger.

Borsato ontkent de aantijgingen. Hij heeft bij het Arrondissementsparket Noord-Holland aangifte gedaan van het doen van een valse aangifte, smaad, laster en het doen van een lasterlijke aanklacht.

Nieuws

menu