RIVM ziet nog geen overtuigende effecten, is de lockdown dan vooralsnog zinloos?

De ingrijpende lockdown die in Nederland medio december werd ingesteld, heeft nog geen overtuigende effecten tot gevolg, meldt het RIVM. Er zijn minder mensen positief getest, maar dat komt ook omdat minder mensen zich lieten testen. Vijf vragen.

RIVM ziet nog geen 'overtuigende effecten' van de lockdown

RIVM ziet nog geen 'overtuigende effecten' van de lockdown ANP

Hoe zit het nou precies?

Het gaat hier vooral om de besmettingen in relatieve zin. Absoluut bekeken zijn er minder mensen met het coronavirus, zo meldt het RIVM. De voorbije week zijn er 56.440 positieve tests gemeld, tegenover 67.388 in de week ervoor. Dat lijkt positief, want 16,2 procent minder concrete besmettingen. Maar het percentage van pósitieve tests stijgt juist: van 13 naar 13,7 procent. Veel minder mensen lieten zich namelijk testen: het aantal nam af van zo’n 410.000 naar bijna 350.000.

Hoe kan dat?

Mogelijk lieten mensen zich de voorbije week minder snel testen. Met andere woorden: dat ze pas een afspraak voor een test maken als ze ernstige klachten hadden. De kans op een positieve uitslag is dan dus groter. „Het kan zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen”, stelt ook een woordvoerder van het RIVM. Het was overigens voor de tweede week op rij dat het aantal mensen dat zich heeft laten testen, lager was dan de week daarvoor.

Is de lockdown daarmee vooralsnog zinloos?

Dat is nog niet zo te zeggen. Het RIVM sluit ook niet uit, zo meldt de instantie zelf, dat er simpelweg minder mensen met klachten zijn, als gevolg van die lockdown. Maar harde cijfers zijn er nog niet die dat staven. In ieder geval zijn in alle regio’s de cijfers hoog, meldt het RIVM. Geen uitzonderingen dus. In veel veiligheidsregio’s was wel sprake van een lichte daling, behalve in Zaanstreek-Waterland, Drenthe en Friesland . Ook de regio Twente baart zorgen: daar is het aantal positieve uitslagen, gekeken naar het aantal inwoners, het hoogst.

Hoe zit het met de ziekenhuizen?

Daar is het RIVM, zij het voorzichtig, positiever over. Het aantal opnames was daar afgelopen week lager. Tegelijkertijd was het op de intensive cares in het land juist iets drukker. Het is niet helemaal duidelijk waardoor dat precies komt.

Dat belangrijke R-getal, hoe staat het daarmee?

Dat is al kort na de lockdown lager dan 1 geworden. Met het R-getal geef je aan hoeveel mensen er worden besmet door personen die het coronavirus hebben. Op 18 december, net na het ingaan van de nieuwe lockdown, daalde dit R-getal van 1,15 naar 0,91. Dat is dus wel goed nieuws, want het houdt in dat 100 mensen samen 91 anderen besmetten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus