RIVM: voor tweede dag op rij meer dan 4000 coronabesmettingen

RIVM: voor tweede dag op rij meer dan 4000 coronabesmettingen

RIVM: voor tweede dag op rij meer dan 4000 coronabesmettingen ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal van 4581 mensen gehoord dat ze positief zijn getest op het nieuwe coronavirus. Dat is meer dan de 4007 nieuwe gevallen die zondag werden gemeld.

Iets meer dan een week geleden gingen in heel het land coronamaatregelen in, en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4000. Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nog deze week nodig om extra maatregelen te nemen. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Storing

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kon vanwege een storing vandaag niet eerder uitsluitsel geven over hoeveel mensen positief zijn getest op het nieuwe coronavirus en hoeveel mensen eraan zijn overleden. Normaal gesproken publiceert het instituut rond 14.15 uur nieuwe cijfers.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte al wel eerder bekend dat ziekenhuizen maandag 892 coronapatiënten behandelen, 82 meer dan op zondag.

Wereldwijd

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ongeveer een op de tien mensen op de wereld al besmet geweest met het coronavirus. Dat betekent dat het werkelijke aantal besmettingen een stuk hoger ligt dan het aantal besmettingen dat nu wereldwijd gemeld is.

,,Onze beste schattingen vertellen ons dat ongeveer 10 procent van de wereldbevolking mogelijk is besmet het virus”, zei Mike Ryan, het hoofd van de noodhulpoperaties van de WHO maandag bij een bijeenkomst in Genève.

Van de 7,8 miljard mensen op de wereld is officieel bij ongeveer 35 miljoen mensen het virus vastgesteld. In werkelijkheid zouden honderden miljoenen mensen besmet zijn (geweest). De WHO-functionaris benadrukte daarbij wel dat dit betekent dat de overgrote meerderheid van de mensen geen antilichamen heeft en daarmee risico blijft lopen op Covid-19.

Voor het eerst meer dan 100 besmettingen op 1 dag in Friesland

Voor het eerst is het aantal vastgestelde coronabesmettingen op een dag in Friesland boven de 100 uitgekomen. Maandag werden 104 nieuwe besmettingen gemeld. Het grootste deel daarvan in de gemeente Leeuwarden (29), Súdwest-Fryslân (14) en Tytsjerksteradiel (12).

Met de 104 nieuwe besmettingen komt het totaal aantal van de hele coronapandemie in Friesland nu boven de 2000 uit, 2020 om precies te zijn.

Het aantal geregistreerde overlijdens als gevolg van het virus nam niet toe. Wel zijn twee extra ziekenhuisopnames geregistreerd.