RIVM-directeur Jaap van Dissel: 'We vragen offers'

Jaap van Dissel (1957) doet zijn witte jas weer eens aan. Een dag per week, als hoofd van de polikliniek voor afweerstoornissen van het LUMC. Collega’s daar moesten de RIVM-directeur lang missen – te druk – maar nu is hij er weer en ziet hij patiënten die er al jaren komen, mensen die ernstig ziek worden van een voor anderen vaak onschuldig virusje of bacterie. ,,Je zoekt dan naar een puzzelstukje”, zegt de man die zich ontpopte tot nationale crisis-dokter.

Aantal nieuwe coronagevallen blijft min of meer gelijk

Aantal nieuwe coronagevallen blijft min of meer gelijk ANP

Het raam van de werkkamer in het RIVM-gebouw staat wagenwijd open, op de deur hangen coronawaarschuwingen, in de hoek staat een museumzuil met verzamelde parafernalia die herinneren aan historische figuren als typhoid Mary (tyfus Mary) en epidemieën in de VS en Nederland. Voor het eerst maakt de hoogleraar zo’n ingrijpende uitbraak zelf mee, vanaf de eerste rang. ,,Ik kan niet ontkennen dat het vakmatig heel interessant is: zo’n infectiecrisis meemaken, leren over hoe het virus zich gedraagt in een lichaam, in een maatschappij, zien hoeveel verschil ons gedrag maakt bij de bestrijding. Maar tegelijkertijd is er ook veel leed door het virus.”

Het is deze week een half jaar nadat Ne derland ‘intelligent’ op slot ging, het aantal besmettingen stijgt weer snel. Zitten we in de tweede golf?

Nieuws

menu