RIVM begint met vragenonderzoek in teststraten

RIVM begint met vragenonderzoek in teststraten

RIVM begint met vragenonderzoek in teststraten ANP

Het RIVM begint deze week met een vragenlijstonderzoek in teststraten van de GGD. Daarmee wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een beter beeld krijgen waarom sommige mensen besmet raken met het coronavirus en anderen niet. Volgens het instituut levert het onderzoek ook informatie op over het effect van vaccineren.

"Hoewel er via bron- en contactonderzoek inzicht is in de verspreiding van het coronavirus in Nederland, is niet altijd duidelijk waar iemand een besmetting heeft opgelopen. En waarom sommige mensen het virus wel krijgen en anderen niet. Daarnaast kunnen andere factoren de kans op een besmetting vergroten, zoals de gezinssituatie of type beroep", aldus het RIVM.

Iedereen die een testafspraak maakt bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst kan meedoen aan het onderzoek en krijgt een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen.

Het RIVM gaat de antwoorden van mensen met een negatieve testuitslag en mensen met een positieve testuitslag met elkaar vergeleken. Zo wordt bepaald welke factoren het risico op besmetting met het coronavirus verhogen of juist verlagen. Volgens het instituut is het belangrijk dat mensen de vragenlijst invullen voordat ze hun testuitslag hebben ontvangen. "Als je weet dat je positief bent getest vul je de vragenlijst misschien anders in dan als je weet dat je negatief bent getest."