Procedure aanmelding lijsttrekkerschap D66 gesloten

Procedure aanmelding lijsttrekkerschap D66 gesloten ANP

Leden van D66 kunnen zich niet meer kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap, de procedure is maandag gesloten. Dinsdag maakt de partij bekend of er nog andere kandidaten zijn dan de populaire D66-minister Sigrid Kaag, van wie al vaststaat dat ze genoeg steunverklaringen heeft voor een kandidatuur.

Als er zich andere kandidaten aandienen, dan komt er in ieder geval één debat. Daarna volgt er een digitale verkiezing onder de leden. Deze wordt in een ronde beslecht, ook als er meer dan twee kandidaten zijn. D66-leden kunnen tot en met 2 september hun stem uitbrengen.

Iedere aspirant-kandidaat heeft minstens 228 steunverklaringen van D66-leden nodig. Het lid Ton Visser, dat in 2002 en 2016 tevergeefs probeerde genoeg steunverklaringen binnen te halen, heeft "goede hoop dat het gaat lukken". Hij zegt inmiddels 226 leden achter zich te hebben en te verwachten dat er genoeg bijkomen om de drempel van 228 te halen.

Mario van den Eijnden, die zegt de "radicale democratie" te willen terugbrengen in de partij, doet ook een gooi naar het lijsttrekkerschap. Hij schat zijn eigen kansen minder hoog in. Vrijdag meldde hij niet te verwachten dat hij genoeg steunverklaringen binnenkrijgt.

Nieuws

menu