Pro-Russische hackersgroep Killnet achter cyberaanval UMCG

UMCG.

UMCG. Foto: Jilmer Postma

De pro-Russische hackersgroep Killnet zit achter de cyberaanval waar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sinds zaterdag mee te maken heeft.

Dat stellen specialisten van Z-CERT, de instantie die de zorg bijstaat bij problemen die te maken hebben met cybersecurity.

Killnet heeft aanvallen aangekondigd op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder Nederland. Een aantal ziekenhuizen is doelwit van de hackersgroep. Het is mogelijk dat meer ziekenhuizen te maken hebben met cyberaanvallen, maar het is nog niet duidelijk of dat daadwerkelijk het geval is, laat een woordvoerder van Z-CERT weten.

Het gaat om een ddos-aanval. Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met bezoekers, die allemaal tegelijk op het doelwit worden afgestuurd.

Volgens woordvoerder Janneke Kruse van het UMCG vallen de consequenties voor patiënten mee. De website met medische dossiers van UMCG-patiënten (Mijn UMCG) staat op een andere server en zijn niet in gevaar.

‘Hartstikke vervelend’

Patiënten van de Academische Huisartsenpraktijk Groningen in het UMCG en van tandheelkunde ondervinden wél negatieve gevolgen. Online herhaalrecepten aanvragen bij de huisartsenpraktijk is nu onmogelijk. Nieuwe patiënten kunnen zich zowel bij de huisarts als bij tandheelkunde niet aanmelden. ,,Hartstikke vervelend. We doen er alles aan om een oplossing te vinden’’, zegt Kruse.

Het ziekenhuis werkt aan een manier waarop patiënten telefonisch herhaalrecepten kunnen aanvragen.

Het UMCG heeft melding van de aanval gedaan bij Z-CERT. Het expertisecentrum doet een gezamenlijke aangifte van alle meldingen.