Prijzen door het dak: een huis was in januari gemiddeld 58 procent duurder dan in 2013

FOTO ANP

Een eigen huis bemachtigen wordt voor starters en Nederlanders met een modaal inkomen steeds ingewikkelder.

Koophuizen werden in de afgelopen twaalf maanden gemiddeld maar liefst 9,3 procent duurder. De huizenmarkt ondergaat ondanks de coronacrisis de grootste prijsstijging in ruim twee jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster over de maand januari.

De stijging van de prijzen van bestaande particuliere koopwoningen was in 2019 wat afgezwakt, maar versnelde weer in 2020, met een gemiddelde stijging van de verkoopprijs met 7,8 procent. Hoewel er van tevoren vrees was dat de coronacrisis de markt op zijn gat zou gooien, bleek het aantal verkochte huizen in 2020 met bijna 236.000 na 2017 het hoogste ooit.

Na de financiële crisis van 2008 daalden de Nederlandse huizenprijzen zo’n 20 procent om in 2013 een dieptepunt te bereiken. Sindsdien heeft de woningmarkt weer een gestaag stijgende lijn te pakken. Vergeleken met juni 2013 is een gemiddeld huis in januari 2021 bijna 58 procent duurder.

Het Kadaster registreerde in januari 2021 maar liefst 24.516 woningtransacties. Dat is bijna 40 procent meer dan een jaar eerder en ook de grootste procentuele stijging sinds januari 2015.

Overdrachtsbelasting

Het CBS en het Kadaster denken dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar per 1 januari 2021 daar mogelijk iets mee te maken heeft. Jonge huizenkopers zouden de overdracht vooruit hebben geschoven tot in het nieuwe jaar om van de gunstigere regeling gebruik te kunnen maken. De overdrachtsbelasting voor beleggers is met ingang van diezelfde datum juist verhoogd tot 8 procent van de transactieprijs.

Makelaars en notarissen gaven eerder in de Leeuwarder Courant al aan dat ze een ontzettend druk uiteinde van 2020 hebben beleefd, met (virtuele) wachtkamers vol starters en beleggers. Notaris Albert Volders moest zelfs voor het eerst in zijn loopbaan werk weigeren, omdat zijn personeel er niet meer bij kon hebben. ,,Dan hadden ze ‘s nachts moeten werken en dat wil ik niet. Ik hoorde wel van een collega dat een medewerker om drie uur in de nacht nog mails verstuurde en ‘s ochtends om zes uur weer. Het was een gekkenhuis.’’

Stijging van 5 procent

Economen van banken waren er vorig jaar bij het uitbreken van de coronapandemie vrij snel bij om een afkoeling van de woningmarkt te voorspellen. Daar kwamen ze echter later van terug toen door steunmaatregelen van de overheid de klap voor de economie voorlopig meeviel en leennormen werden versoepeld. Ook in 2021 voorzien de drie grootste banken nog een stijging van rond de 5 procent . ING meldde afgelopen week dat het een daling van de prijzen met 2,5 procent in 2022 verwacht, ABN Amro en Rabo denken dat ze in 2022 nog verder zullen stijgen.

Nieuws

menu