Politiebond: 'Politie kan waarschijnlijk geen boetes meer uitschrijven'

Jan Struijs voorzitter Nederlandse Politiebond Foto: ANP

De uitspraak van de rechtbank Den Haag over het opheffen van de avondklok zorgt voor veel vragen bij de politie. „We weten nog niet wat dit betekent voor het handhaven van de avondklok”, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB), „maar we houden ons aan rechterlijke uitspraken.”

Het is nog niet bekend wat het vonnis betekent voor de agenten die ingeroosterd zijn om de avondklok dinsdagavond te handhaven. „Het vonnis negeren kan niet.” Dat betekent dat de politie naar alle waarschijnlijkheid geen boetes meer kan uitschrijven, „tenzij er andere wettelijke mogelijkheden zijn.”

Verder vraagt Struijs zich af wat voor invloed het heeft op de tienduizenden boetes die al uitstaan. „En wat het betekent voor de bestrijding van de gezondheidscrisis.” Hij benadrukt dat het vonnis het vertrouwen van de burgers in de aanpak van de coronacrisis aantast.

Boa’ s handhaven avondklok niet tot besluit van minister

De Nederlandse BOA Bond zegt dat boa’s de avondklok niet kunnen handhaven nu de rechtbank Den Haag heeft besloten dat die maatregel moet worden opgeschort. „Wij hebben het net vernomen en zoals het nu lijkt was de besluitvorming niet correct”, aldus de woordvoerder van de vakbond. „Wij wachten nu het besluit van de minister af.”

Volgens de woordvoerder is er nu te veel onduidelijk over wat er dinsdagavond gaat gebeuren. „Wij zijn een uitvoerende organisatie en doen wat de overheid ons opdraagt.” De bond zegt dat ze ook moeten luisteren naar de uitspraak van de rechter.

De woordvoerder vraagt zich ook af of de eerder uitgeschreven boetes wel geldig zijn. „Het kan zijn dat alle boetes worden teruggedraaid, maar dat is uiteindelijk aan de rechter.”

Nieuws

menu