Politie gaat vuurwerkcontroles uitvoeren in de grensstreek

Politie gaat vuurwerkcontroles uitvoeren in de grensstreek

Politie gaat vuurwerkcontroles uitvoeren in de grensstreek ANP

De politie gaat in de grensstreek strenger controleren op vuurwerk. De komende tijd zullen agenten auto’s steekproefsgewijs langs de kant zetten, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren bij de Nationale Politie. Omdat deze jaarwisseling een verbod op bepaalde soorten knallers en vuurpijlen geldt, verwacht Verkuijlen dat meer mensen hun vuurwerk in het buitenland gaan halen.

"Je mag tot 25 kilo per persoon invoeren, als dat vuurwerk ook in Nederland legaal is. Maar dat betekent niet dat als je met vier man in een auto zit, je 100 kilo mag meenemen", aldus de programmamanager. "We hopen mensen te ontmoedigen om dat te doen, en om die reden gaan we steekproefsgewijs controles houden. Dat betekent: mensen langs de kant zetten en controleren of ze vuurwerk hebben meegenomen."

De politie bereidt zich ook voor op een bijzonder oud en nieuw. Met ingang van dit jaar geldt een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen en daarnaast moeten agenten ook alert zijn op naleving van de coronamaatregelen. Mogelijk is de horeca gesloten vanwege het virus en vieren meer mensen de jaarwisseling op straat. "We hebben ervaring met het handhaven van coronaregels en met het handhaven tijdens oudjaar", zegt Verkuijlen. Die twee dingen komen nu dus samen. "Het wordt een bijzondere jaarwisseling."

"We kunnen de jaarwisseling vrijwel zeker niet vieren zoals we zijn gewend. Afstand houden, mogelijk geen evenementen en feestjes. Daar komt bij dat vuurwerkshows door de coronamaatregelen waarschijnlijk niet doorgaan. We merken dat ongenoegen nu al."

Eind september nam de Duitse politie, in samenwerking met de Eenheid Noord-Nederland, 50.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Mede door die grote vangst in Duitsland is dit jaar al 70.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. Dat is nu al meer dan in heel vorig jaar: in 2019 ging het om ruim 61.000 kilo.