Personeel van supermarkten is werkgevers zat: 'Jullie boeken miljoenen winst, maar willen ons geen fatsoenlijke loonsverhoging geven'

Foto: AH

Werknemers van verschillende supermarktketens, waaronder Albert Heijn, Jumbo en Lidl, hebben zich verenigd in protest tegen hun werkgevers.

In een gezamenlijke brandbrief schrijven de supermarktmedewerkers: 'Jullie boeken miljoenen winst, maar willen onze toeslagen afpakken en ons geen fatsoenlijke loonsverhoging geven. Terwijl jullie veilig vanuit huis werken en wij elke dag in de supermarkt de kastanjes uit het vuur halen.'

De brief is een reactie op de voorstellen van de werkgevers in de supermarktbranche, die momenteel onderhandelen met de vakbonden over een nieuwe cao. De vorige cao liep af in april 2020.

'Ongekende hamsterwoede'

'Sinds de corona-uitbraak werken we ons een slag in de rondte om alles draaiende te houden', staat voorts in de brief. 'De eerste weken kregen we een ongekende hamsterwoede over ons heen, er werd opgeschaald in werktijden en iedereen zette zich meer dan honderd procent in.

Nog steeds lopen we dagelijks risico, omdat klanten geen afstand willen houden of agressief worden als we ze geen alcohol mogen verkopen na acht uur. We vallen in voor collega’s met corona die thuis in quarantaine zitten of doodziek zijn.'

'En wat zien wij van die winsten terug? Niks'

Ze vervolgen: 'Ondertussen draaien we miljarden euro's omzet en zijn de winsten sinds corona fors gestegen. En wat zien wij daarvan terug? Niks. Als het aan de werkgevers ligt. Ze bieden alleen 20- en 21-jarigen een minimale loonsverhoging. De rest niet. Sterker nog, ze willen de toeslag voor werken op zondag afschaffen. Onacceptabel', aldus de supermarktmedewerkers.

Naast medewerkers van Albert Heijn, Jumbo en Lidl, is de brandbrief ook ondertekend door personeel van Aldi, Poiesz Supermarkten, Dirk van de Broek en Dekamarkt.

Nieuws

menu