Partijen eisen meer actie kabinet tegen vluchten in coronatijd

Partijen eisen meer actie kabinet tegen vluchten in coronatijd

Partijen eisen meer actie kabinet tegen vluchten in coronatijd ANP

Het CDA wil weten wat het kabinet doet als er "een hausse" ontstaat van mensen die tijdens de lockdown toch vliegtickets boeken. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil dat het kabinet desnoods kijkt wat nodig is om over te gaan op een vliegverbod.

Heerma verwijst tijdens een coronadebat op dinsdag naar het dringende advies van de regering om geen vliegtickets te boeken voor de periode tot medio maart. "Het lijkt er niet op dat het dringend advies aan iedereen even welbesteed is." Daarom wil hij weten wat de stappen zijn die het kabinet kan zetten richting een vliegverbod, mocht dat eventueel noodzakelijk zijn. "We zitten niet te wachten op beelden van te volle transfertunnels."

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver vraagt om een verkenning van het vliegverbod. "Zet voor mijn part de komende weken alles op rood."

Overvolle vliegvelden

Rob Jetten (D66) hekelt het beeld van overvolle vliegvelden. Hij vraagt zich af waarom het kabinet er niet voor kiest om van alle aankomende reizigers een negatieve test te vragen. Dat geldt voorlopig alleen voor niet-EU-reizigers die vanuit buiten Europa naar Nederland komen. Partijgenoot Jan Paternotte, die in de Kamer het woord voert over de luchtvaart, spreekt zich op Twitter uit tegen een volledige sluiting van Schiphol. Zijn partij wil wel een "duidelijker reisadvies, vliegverbod als optie én goed testbeleid voor reizigers".

In het debat pleit ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers voor zo'n negatieve test als voorwaarde voor álle reizigers. De partij heeft nog veel vragen "over de omgang met vliegen", zegt Segers. Waarom wordt er niet beter gelet op de 1,5 meter afstand op Schiphol, vraagt hij zich af. Hij reageert daarmee op de beelden van overvolle hallen op de luchthaven die de afgelopen tijd rondgingen op sociale media.