Palingvissers in de fuik. Door vangstbeperkingen en barrières sterft ambacht langzaam uit

De visserij kan nauwelijks nog het hoofd boven water houden. Er mag steeds minder worden gevangen vanwege stikstofregels en om visstanden te beschermen. De vissers die nog over zijn en door willen, stuurden onlangs een brandbrief aan de koning. Hoelang zullen de laatste palingvissers in Den Oever het hoofd nog boven water houden? „Het is een delicatesse voor de elite geworden.”

Vader Siemen Wigbout (l), zijn zoon Thijs en visser Dries Wiersma (r) in het visserskot van de familie Wigbout, waar de netten liggen opgeslagen waarmee ze paling vangen.

Vader Siemen Wigbout (l), zijn zoon Thijs en visser Dries Wiersma (r) in het visserskot van de familie Wigbout, waar de netten liggen opgeslagen waarmee ze paling vangen. Foto: Jean-Pierre Jans

Het is druk in het visserskot van vader en zoon Siemen (61) en Thijs (35) Wigbout in het West-Friese vissersdorp Den Oever. Er liggen veel netten waarmee zij paling vangen. Nog een maandje, dan mogen ze weer. Aan tafel zitten ook Peter ten Bokkel (53), die bij de familie Wigbout op de boot werkt, en Dries Wiersma (71). Het zijn vissersmannen van het eerste uur. Van jongs af aan zitten ze al in het vak, en hebben al op verschillende soorten gevist. Van garnalen tot paling, van kokkels tot spiering. Inmiddels beperken ze zich nog tot paling en Noordzeekrab.