Paar honderd demonstreren tegen pedofilie in Utrecht

Paar honderd demonstreren tegen pedofilie in Utrecht

Paar honderd demonstreren tegen pedofilie in Utrecht ANP

Een paar honderd mensen hebben zich zondagmiddag verzameld op het Jaarbeursplein in Utrecht voor een demonstratie tegen pedofilie. Onder hen zijn veel leden van motorclubs. Hoewel de organisatie herhaaldelijk oproept voldoende afstand te nemen volgens de coronamaatregelen, houdt niet iedereen zich daar aan. Ook dragen niet alle betogers mondkapjes.

Aanleiding voor de demonstratie is de heroprichting van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD), ook wel bekend als de pedopartij. Organisatie Save All Kids kondigde vooraf aan een "vreedzaam" protest te willen houden omdat ze "tegen de acceptatie en normalisering van pedofilie" is. Bovendien wil de groep dat de PNVD weer ophoudt te bestaan. De partij, die deze zomer opnieuw werd opgericht, pleit onder meer voor legalisering van seks met minderjarigen. Ook staat in het partijprogramma dat ze kinderpornografie niet langer strafbaar wil laten zijn.

De organisatie die juist kinderen zegt te beschermen tegen pedofielen, probeert het protest positief te houden. Agressieve toe- of uitspraken wil ze vermijden. Eerder demonstreerde de groep in Den Haag. Toen kwamen ongeveer honderd mensen opdagen, onder wie eveneens leden van motorclubs.

Politie en gemeente zien erop toe of de betogers de coronaregels goed in acht nemen. Save All Kids moet een eigen ordedienst hebben die erop toeziet dat mensen afstand houden en passanten bij het centraal station de vrije doorgang geven