Overzicht: dit zijn de coronamaatregelen die vanaf donderdag gelden

.

. ANP

De coronamaatregelen die twee weken geleden van kracht werden, verlopen in de nacht van aankomende woensdag op donderdag. We gaan dan terug naar de gedeeltelijke lockdown van vorige maand en die blijft voorlopig wel van kracht. Dat zei premier Mark Rutte vanavond op de persconferentie over corona. Hieronder geven we een overzicht van de maatregelen in die gedeeltelijke lockdown.

Goed nieuws voor musea, theaters, bibliotheken, casino's, zwembaden en pretparken. Zij kunnen na een sluiting van twee weken weer open. Ook mogen we weer groepslessen volgen in de sportschool. Sekswerkers mogen ook weer aan de slag. Mensen mogen per dag vanaf woensdagnacht weer maximaal drie mensen thuis ontvangen en met maximaal vier mensen in groepsverband buiten zijn. 

Het twee weken durende pakket was volgens het kabinet nodig om een extra ‘boost’ te geven aan de maatregelen die half oktober werden ingesteld. Op die manier zou het aantal nieuwe besmettingen sneller omlaag gaan, waardoor ook de overbelaste zorg eerder meer lucht zou krijgen.

Op 1 december gaat de ‘tijdelijke wet maatregelen Covid-19' in. Dan gaat onder andere een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Het kabinet zal daar binnenkort verder over communiceren.

De maatregelen vanaf 19 november:

Groepen:
-Thuis ontvangt u maximaal drie personen per dag. U ontvangt maximaal één groep mensen per dag.
-Buitenshuis mag u met maximaal vier personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
-In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.

Het dagelijks leven:
-
Reis zo min mogelijk.
-Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
-Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het ov.
-In het voorgezet onderwijs (vo), middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs (ho) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

Horeca:
-Alle eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
-Hotels voor hotelgasten die er overnachten, uitvaartcentra, luchthavens voorbij de security check, bedrijfskantines, eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten, eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
-Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met de horecafunctie.

Detailhandel:
-
Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur.
-Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven.
-Tussen 20.00 en 07.00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
-Het is niet toegestaan om tussen 20.00 en 07.00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
-In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Evenementen: 
-Evenementen zijn verboden, met uitzondering van: warenmarkten (de gewone weekmarkten), beurzen en congressen, bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc., wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club, betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.
-Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten).
-Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van: professionele zangers, kinderen tot en met 12 jaar, zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging, zingen als onderdeel van een demonstratie. 
-Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.

Sport: 
-
Sporten is beperkt mogelijk. 
-Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand.
-Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen.
-Wedstrijden zijn niet toegestaan.
-Uitgezonderd zijn: topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal), voetballers (inclusief overig personeel in ‘bubbel’) van de Eredivisie en Eerste divisie, voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
-Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
-Geen publiek bij sport.

Reizen:
-
Voor reizen in Nederland geldt: reis zo min mogelijk.
-Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
-Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

-Voor reizen naar het buitenland geldt:
-Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen. 
-Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.
-Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.
-Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel.