Oproep aan Den Haag voor ruimere opvang vluchtelingen Moria

Oproep aan Den Haag voor ruimere opvang vluchtelingen Moria

Oproep aan Den Haag voor ruimere opvang vluchtelingen Moria ANP

Nederland moet een eerlijk aandeel nemen in de opname van de slachtoffers van het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ook moet Nederland in EU-verband humanitaire hulp geven die verder gaat dan alleen het bouwen van een tentenkamp en bijdragen aan een solide Europees migratiepact.

Deze oproep aan het kabinet staat donderdag in het Algemeen Dagblad, Volkskrant en Trouw. De oproep komt van een maatschappelijk collectief, bestaande uit onder meer vakbonden, maatschappelijke en religieuze organisaties, politieke partijen, bestuurders, advocaten en bekende Nederlanders,

Van de 13.000 kwetsbare mensen in Moria wil Nederland er honderd opnemen. Die gaan dan af van het aantal dat Nederland toch al zou opnemen. "Deze ramp is een wake-up call. Een gevolg van falend beleid, nationaal en Europees", aldus de ondertekenaars. "Wij kunnen en mogen niet langer wegkijken. Wij zijn beschaamd door de zogenaamde ‘Moria-deal’ van de regeringscoalitie. Alle 13.000 mensen van Moria vallen onder de universele mensenrechten van recht op leven en menselijke waardigheid.

Daarnaast worden de Nederlanders opgeroepen hun steun te betuigen op sociale mediakanalen onder de hashtag #wegkijkenisgeenoptie.

Donderdag spreekt de Tweede Kamer over de zogenoemde ‘Moria-deal’ tijdens het algemeen overleg van Justitie en Veiligheid.