Oppositie: harde ingrepen nodig door lakse aanpak kabinet

Oppositie: harde ingrepen nodig door lakse aanpak kabinet ANP

De oppositie heeft begrip voor de zware maatregelen die genomen worden om het coronavirus een halt toe te roepen. Maar dat het zo ver moest komen, is volgens sommige partijen ook te wijten aan laks optreden door het kabinet in de afgelopen maanden.

"De maatregelen van vandaag zijn nodig", benadrukt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Maar wat voelt het zuur dat we hier zijn aanbeland. Dat heeft alles te maken met de laissez-faire houding van het kabinet, falend testbeleid en gebrek aan centrale regie."

"Het kabinet is op volle snelheid tegen de eigen besluiteloosheid gebotst", zegt SP-fractievoorzitter leider Lilian Marijnissen. "Hun aanpak heeft gefaald. Nu zijn stevige maatregelen onontkoombaar. Het aantal besmettingen moet echt snel omlaag."

Volgens PVV-leider Geert Wilders betaalt Nederland de prijs voor "het falen" van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. "Ze hebben er een ongelooflijke bende van gemaakt", vindt hij. "Ze negeren aerogene besmettingen. Ziekenhuizen kapot bezuinigd maar wel miljarden naar Zuid-Europa."

Nieuws

menu