Opnieuw minder mensen voor behouden Zwarte Piet

De intocht van Sinterklaas. Foto: ANP

Steeds minder Nederlanders vinden dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Het aandeel Nederlanders dat het liefst een zwart geschminkte Piet ziet is sinds 2016 gedaald van 65 naar 33 procent. Ook ten opzichte van vorig jaar is het draagvlak afgenomen. Toen was 38 procent voorstander van een Zwarte Piet.

Dat komt naar voren uit onderzoek van I&O Research. Aan het onderzoek werkten 1457 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee.

Een klein deel van de deelnemers (4 procent) vindt dat Piet, ongeacht zijn kleur, helemaal moet worden afgeschaft, maar de meeste Nederlanders vinden dat het uiterlijk moet veranderen. Bijvoorbeeld door het uiterlijk geleidelijk (13 procent) of direct (13 procent) te veranderen naar een Schoorsteen Piet met roetvegen en een lichtere huidskleur. Een kwart vindt dat Zwarte Piet moet veranderen in een mix van allerlei soorten Pieten.

Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond zijn het vaakst van mening dat het uiterlijk van Piet moet worden aangepast. Een kwart van die groep is voorstander van een Zwarte Piet. Een kleiner gedeelte (17 procent) wil Piet helemaal afschaffen, terwijl 59 procent pleit voor een aanpassing van het uiterlijk.

Nieuws

menu